gun-temizlikgun-temizlik

Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılır? Pratik Temizleme Yöntemleri

Günlük yaşamımızda sık sık kullandığımız buzdolapları mutfakların demirbaşları arasında yerini alır. Buzdolaplarının sürekli kullanılmasından dolayı kirlenmesi de muhtemeldir. Buzdolabı temizliği sağlığımız açısından önemli bir yere sahiptir. Buzdolapları her ne kadar temiz görünse de aslında periyodik olarak temizlenmeyi gerektirir.

Buzdolabından gelen kötü kokular, raflardaki kir kalıntıları vb. belirtiler artık temizlenme vaktinin geldiğini haber eder. Bu tür belirtiler gözlenmiyorsa bile düzenli olarak temizlenmesi gerekir ki buzdolaplarının içerisi mikrop ve bakterilerden arındırılsın. Böyle bir uygulama ile hem yiyeceklerin dayanıklılığı artar hem de yiyecekler için daha sağlıklı muhafaza ortamı oluşturulur.
Buzdolabı Temizliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Buzdolabı temizliği işlemine başlanmadan buzdolabının fişi çekilmelidir. Elektrik ile doğrudan bir temas hali söz konusu olmasa dahi güvenlik temel alınarak buzdolabının enerjisinin kesilmesi insan sağlığı açısından son derece önem taşır. Tüm raflar ve gözlerin çıkartılması daha hijyenik bir temizlik açısından oldukça önemli ve gereklidir. Hem buzdolabı içi hem de çıkartılan bütün malzemeler yumuşak bir bezle veya sünger ile özenle temizlenmelidir.
Cam ve seramik olan raflar ve kutular için öncelikle yapılması gerekli olan bu eşyaların çıkartıldıktan sonra bir müddet oda sıcaklığında bekletilmesidir. Bu uygulamanın amacı buzdolabı içerisinde bulunan cam ve seramik rafların soğumasından kaynaklı ılık su ile teması halinde çatlama riskinin azaltılmasıdır. Buzdolabı temizleme esnasında kimyasal içeriklerle formüle edilen temizleyicilerden muhakkak uzak durulmalıdır.

Bunlar yerine hem derinlemesine temizleme özelliği gösteren hem de kimyasal formüller içermeyen doğal temizleme ürünleri tercih edilebilir. Bunlardan sıklıkla tercih edileni sirke ve karbonat kombinasyonudur. Sirke ile karbonat bir araya geldiğinde mükemmel bir temizleyici olma özelliğini gösterir. Sirke ile silinen buzdolabının bakteri üretmesi de olağan düzeyde önlenir.
Sirkeli temizlik deterjan ile kıyaslandığında ise sirkenin deterjan gibi yiyecekler üzerinde kötü koku bırakmadığı sonucuna varılır. Uçucu bir madde olan sirke temizleme işleminin bitmesinin ardından buzdolabının havalandırılması ile kokusu kaybolur. Buzdolabı nasıl temizlenir denildiğinde muhakkak soğuk su ile temizleme işleminin gerçekleştirilmesi gerektiğine önem verilmesinin altı çizilir.
Buzdolabı Temizliği Adım Adım
Tüm raflar, gözler veya kutular boşaltılır. Boşaltılan tüm raflar buzdolabından çıkartılır ve bulaşık deterjanı ile özenle yıkanır ardından yine iyice durulanır. Buzdolabı aparatlarının suyu aksın diye bir kenara bırakılır. Sonrasında bir kovaya soğuk su veya musluk suyu doldurulur. İçerisine bir miktar bulaşık deterjanı katılır. Bu noktada ağır kimyasal içeren çamaşır suyunun tercih edilmemesi gerekir.
Deterjan ile buzdolabı temizleme işlemi yapıldıktan sonra kovaya yeniden deterjansız su doldurulur ve buzdolabının içerisi iyice durulanır. Deterjan kalıntılarının tamamen buzdolabından uzaklaştırılması gerekir. Ardından yeni bir bez ile veya deterjanlı temizlemede kullanılan bezin iyice durulanması ile buzdolabının sirkeyle silinerek bakteri üreme ortamlarının tamamen kaybolması sağlanır. Buzdolabının içi biraz havalandırıldıktan sonra suyu akan tüm raf düzeni yeniden sağlanır. Son olarak buzdolabının dış yüzeyi de silinerek temizlik tamamlanmış olur.

Buzdolabındaki Kokular Nasıl Giderilir?
Her ne kadar belli periyotlarda temizleme işlemi gerçekleştiriliyor ve yinede buzdolabının kapağının her açılması ile rahatsız edici kokular geliyor ise buzdolabı koku giderme yöntemlerine başvurulur. Bunun için birden fazla doğal uygulamaların olduğundan bahsetmek mümkündür. Elma sirkesi su ile karıştırılır ve buzdolabına koyulur.

Elma sirkesinin antiseptik özelliği kötü kokuların giderilmesini sağlar. Sirke kokusunu sevmeyenler için başka bir çözüm yolu karbonat dolu bir kasenin bir rafa bırakılmasıdır. Günlük kokuların oluşmaması üzerinde oldukça aktif nitelik gösterir. Süt kötü kokuları hapsetme özelliğine sahiptir. Bu nedenle ağzı açık bir kaba süt koyularak buzdolabına konulabilir.