gun-temizlikgun-temizlik

Zebra Perde Temizliği Nasıl Yapılır?

Ev dekorasyonu yapılırken sıklıkla tercih edilen zebra perde hemen hemen her mekana uyum sağlaması ile öne çıkıyor. Hem güneşlik hem de tül perde kullanımını bir arada sunar. Pratik bir kullanıma sahip olması da perdenin tercih edilebilirliğini artırır. Şeritli bir yapısının olması güneş ışığının önemli bir kısmını önleyerek gölge alanların oluşturulmasını sağlar.

Üretiminde kullanılan malzeme ve üretim kalitesi nedeni ile sık sık kirlenmeyen ve temizleme isteği olmayan bir perdedir. Tozu bünyesinde barındırmayan özel iplikler ile imal edilmesi perdenin kolay kolay kirlenmemesine imkan veriyor. Yanı sıra sürekli hareket ettirilmesi bünyesinde toz barındırmamasında etkili olan bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor.

Estetik duruşu açısından modern görünümünden taviz vermeyen bu perdelerin temizlenmesi söz konusu olduğunda ise temizliğin son derece kurallarına göre dikkatlice yapılması gerekiyor. Zebra perde temizliği hassas bir uygulama gerektirir. Yanı sıra bu perdelerin çift katlı olması temizliğin kademeli yapılması gerektiğini örneklendirir.

Zebra Perde Temizliğinde Püf Noktalar Nelerdir?
Her ne kadar üzerinde toz barındırmasa da zebra perde temizliği nasıl yapılır sorusuna verilecek cevap belli periyotlar halinde olmasıdır. Haftada 2 veya 3 defa yapılan temizlik bu perdelerin daha hijyenik olmasını sağlar. Bir fırça ile tozunun alınması gerekir. Toz alınmadan perde silinirse toz kalıntıları ıslanır ve perdenin daha da kirli görünmesine sebep olunabilir. Bu nedenle tozu alınmadan silinmemelidir.
Silmek için de içerisinde alkol bulunan hiçbir temizleyici maddenin kullanılmaması gerekir. Yine renk ağartıcı temizlik maddeleri de kullanılması önerilmeyen malzemelerdir. Çünkü bu maddelerin içeriğindeki alkol zebra perdelerin renginin açılmasına neden olabilir. Bunun için alkolsüz ıslak mendiller tercih edilebilir. Perdede tül kısımlar bulunuyor ise tüllerin silinmesi esnasında farklı bir ıslak mendil kullanımına özen gösterilmelidir. Islak mendil yerine yalnızca su kullanılarak da silinebilir.

Zebralar yıkanarak temizlenebilecek perdeler değildir. Silme işlemi dışında hiçbir temizleme şekli önerilmez. 2 veya 3 haftada bir temizlemek perdelerin çok kirlenmemesini sağlar. Ancak çok uzun süre bu perdelerin temizliği yapılmamış ise daha çok kirlendiği gözlenebilir. Bu durumda da zebra perde temizliği için profesyonel yardım alınması perdede deformasyonların oluşmaması açısından önemli bir konudur.
Zebra Perde Temizliği Aşamaları
Stor perde temizliği gibi zebra perde temizleme işlemi içinde kornişinden çıkarılmaması gerektiğine önem verilmelidir. Son derece hassas davranılarak perdenin kumaşı katlanmayacak şekilde ve üzerinde kırışıklıkların olmamasının gözlenmesi ile zebra perde temiz bir zemine serilir. Yumuşak bir fırça ile öncelikle perdenin tozu alınır. Ardından istenilirse su dolu kova içerisine renk ağartıcı ve alkol içeriği olmayan doğal temizleyiciler eklenebilir veya yalnızca su ile ve yumuşak bir bez yardımı ile zebranın silinmesi sağlanır. Temizleyiciler kullanılıyor ise deterjanlı suyun köpürtülmemesine özen gösterilmelidir. Çünkü bol köpüklü su ile perdenin temizlenmesi ardından yeniden su ile durulanmasını gerektireceğinden perdenin çok ıslanmasına neden olunabilir.

Perdeyi fazla ıslatmadan silmek önemlidir. Zebra perde temizleme işleminden sonra muhakkak kurulama yapılmalıdır. Aksi halde ıslak ıslak asılan perde üzerinde su izlerinin oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu durumun gerçekleşmemesi için silme bezini ıslattıktan sonra iyice sıkmak önem taşır.

Perde Temizleyiciler
Zebralar üzerinde aşırı kirlilik var ise bu duruma yalnızca su ile temizlemek fayda etmez. Bunun için özel olarak formüle edilen perde temizleyiciler kullanılabilir. Perde temizleme spreyleri bu konuda beklenilen sonuca katkıda bulunacaktır. Eğer buharlı temizleme gerçekleştirilirse lekenin yumuşaması sağlanır ve leke daha hızlı bir şekilde perdeden uzaklaştırılır.