gun-temizlikgun-temizlik

Banyo ve Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?

Evlerimizin en önemli ortak kullanım alanlarından olan banyo ve tuvaletlerin temizliğinin ne kadar önemli olduğunu söylemeye bile gerek yok. Bu alanların sürekli suyla temas etmesi, ardından oluşan lekeler ve havalandırma problemi gibi birçok problemleri olmaktadır. Ancak biliyoruz ki buraların temizliği birçok kişi için en istenmeyen temizlik ortamlarıdır. Yalova temizlik şirketleri içinden Uçanlar Temizlik olarak bu yazımızda banyo ve tuvalet temizliğinde püf noktaları, pratik bilgileri bulacaksınız. Banyo ve tuvaletlerin iyi temizlenmesi, ortamın da verdiği imkanlarla oluşacak bakterilerin ortadan kaldırılması oldukça çok önemlidir. Gelin şimdi banyo ve tuvalet temizliğini kabus olmaktan çıkaralım ve pırıl pırıl fayanslara, lavabolara, klozetlere, musluk ve aynalara nasıl sahip olabiliriz görelim;
Temizliğe başlamadan önce ellerinize mutlaka eldiven takmalısınız.
Bunun yanında temizliğe başlamadan önce banyo ve tuvalet camlarını açmalısınız. Bu alanlar küçük olduğundan temizlik malzemelerinden çıkan gazların solunması sağlığınızı çok daha çabuk etkileyebilir. Bu sebeple havalandırmaya dikkat etmelisiniz.
Banyo temizliğine başlamadan önce öncelikle banyo paspasını, tuvalet kağıdını, diş fırçalarını, havluları, şampuanları temizlik bitene kadar kaldıralım.
Silme işlemlerine başlamadan önce yerlere düşen saçları ve artıkları elektrik süpürgesiyle süpürmeniz sizin için faydalı olacaktır. Sonrasında yerleri silerken işinizi kolaylaştıracaktır.
Banyo ve tuvalet temizliğinde temizliğe öncelikle duvarlar, camlar ve tavanla başlamalısınız.
Banyo fayanslarını ve derz aralarını temizlemek için özel ürünler tercih etmelisiniz. Bu tür ürünler hem işinizi kolaylaştırdığı gibi hem de daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Ancak size tavsiyemiz hangi ürünü kullanırsanız kullanın ürünün kullanım talimatlarını okuyun ve ilk önce küçük bir alanda deneyin.
Derz araları iyi temizlenmediğinde hem kötü bir görüntü oluşur hem de buralarda bakterilerin de üremesi olasıdır.
Derz aralarını eski bir diş fırçası yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bunun için diş fırçasını çamaşır suyuna batırın ve derzlerinizi fırçalayın, ardından da iyice durulayın.
Ufak bir hatırlatma; derz aralarını tuz ruhu, yağ ve kir çözücü gibi kimyasallarla direkt yıkamayın. Bu tür kimyasallar derzlerinizde hasarlara neden olabilir ve akabinde de daha büyük sorunlara yol açar.
Fayanslarınızı hazır ürünlerin yanında doğal ürünlerle de temizleyebilirsiniz. Bunun için her evde bulunan sirke, karbonat, soda gibi doğal ürünler kullanarak banyonuzda dilediğiniz temizliği sağlayabilirsiniz.
Bir kova suyun içerisine bir fincan sirkeyi dökebilir ve bir bezle fayanslarınızı silebilirsiniz. Böylece fayanslarınız hem daha temiz hem de daha parlak olur.
Bir başka yöntem de fayanslarınızı karbonat ve limon karışımı bir su hazırlayarak temizleyebilirsiniz. Bu yöntemle de pırıl pırıl fayanslara sahip olabilirsiniz.
Fayans temizliğinde çamaşır sodası da tercih edilen yöntemlerden biridir. Bunun için bir kova suya 3 ölçek çamaşır sodası koyarak fayanslarınızı temizleyebilirsiniz. Bu yöntemle de fayanslarınızın pırıl pırıl ve de tertemiz olduğunu göreceksiniz.
Banyo temizliğinde en çok zorlandığımız alanlardan biri de duşakabin ve küvet temizliğidir. Özellikle uzun süre kullanılan duşakabinlerin camlarında ve bağlantı noktalarında lekeler oluşur.Bağlantı noktalarında küflenme ve sararmalar görülür. Bütün bunların oluşmasının en önemi nedeni iyi temizlenmeyen sabun ve şampuan artıklarıdır.
Peki duşakabinlerin temizliğinde nelere dikkat etmeliyiz? Gelin şimdi birkaç örnek vererek duşakabinleri nasıl tertemiz yapabileceğinizi görelim.
Duşakabin temizliğinde kullanabileceğiniz pek çok temizlik ürünü vardır, öncelikle bunlardan alarak kullanabilirsiniz. Bu ürünler her markette bulabileceğiniz çeşitli kireç çözücüler, çeşitli krem ve sıvılardır.
Hayır ben doğal ürünlerle temizlik yapmak istiyorum diyorsanız ona da çözümümüz var; sirke. Evde pek çok yüzeyin temizliğinde kullanabileceğiniz sirkeyi bu yüzeyler için de kullanabilirsiniz. Sirke ve suyu karıştırarak uygulayabileceğiniz gibi sirke ve karbonatı karıştırarak da uygulayabilirsiniz.
Duşakabinde kararmış silikonları temizlemek için de küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Çünkü bu kararmaların en önemli sebebi küflerdir. Yine buraların temizliğinde eski bir diş fırçası kullanabilirsiniz.
Bir hatırlatma da kararmış silikon temizliği için yapalım. Kararmış silikon temizliğinde tuz ruhu kesinlikle kullanılmamalıdır çünkü bu gibi maddeler silikonlara zarar verir.
Silikonlarınızı uzun yıllardır kullanıyor hem yıpranmış hem de tüm çabalarınıza rağmen üzerlerindeki lekeleri çıkaramıyorsanız değiştirme zamanı gelmiştir. Bunun için size tavsiyemiz antibakteriyel duşakabin silikon kullanmanız.
Duşakabin temizliğinde size tavsiyemiz sık sık yineleyin. Böylece kalıcı lekelerin oluşması güçleşir. Bunun yanında duştan çıkarken duşakabin camına su tutun ve çek pas ile çekin. Eğer birkaç dakikanızı daha ayırıp o anda bir bezle kurulama imkanınız da olursa duşakabininizde kalıcı lekelerin oluşmasını engellersiniz. Sonrasında yapacağınız temizliklerde yorulmazsınız.
Banyo ve tuvaletlerde en çok kirlenen yerlerden biri de lavabolardır. Kireç önleyici krem temizleyicilerle lavabolarınızı temizleyebilirsiniz. Bu temizleyicileri öncelikle lavabonuzun her yanına bir sünger yardımıyla sürün. Ovalama işlemi bittikten sonra beş dakika bekleyin ve kurulayın.
Musluk ve bataryaların temizliğinde limonu kullanabilirsiniz. Bataryalarda sabun ve su damlalarından dolayı lekeler oluşur bu lekeleri limon yardımıyla çıkarabilirsiniz. Bu işlem sonunda musluk ve bataryalarınızın pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
Gelelim banyo ve tuvaletlerde en çok kirlenen yere; klozetlere. Buralar mikropların en çok barındığı yerlerdir ve temizliği çok önemlidir. Ayrıca temizliği diğer yerlere göre çok daha sık yapılmalıdır.
Klozet temizliğinde çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Klozetinizin içine her yere değecek şekilde çamaşır suyunu dökün ve klozet kapağını kapatarak beş dakika bekleyin. Ardından klozet fırçası yardımıyla klozetin tüm yüzeyini güzelce fırçalayın. Son olarak sifonu birkaç kez çekerek güzelce durulanmasını sağlayın.
Klozetin ulaşamadığınız kıvrımlarını yine kullanmadığınız bir diş fırçası yardımıyla temizleyebilirsiniz. Klozet temizliğinde çamaşır suyu kullanılması, yakın temas gerektirmesi sebebiyle klozet temizliğinde elinizde kesinlikle eldiveniniz olmalı.
Banyo ve tuvaletlerde temizliğine dikkat edilmesi gereken ürünlerden biri de tuvalet fırçasıdır. Bunun için tuvalet fırçasını bir saat boyunca çamaşır suyu içinde bekletin ve ardından durulayın.
Banyo ve tuvaletlerde temizliği yapılması gereken bir başka ürün de çöp kovasıdır. Çöp kovasında poşet kullansanız bile ara ara dezenfekte etmeyi unutmayın.
Son olarak banyo yerlerinin yıkanması hakkında bilgi verelim. Eğer banyo dolaplarınız yerden en az beş santimetre yüksekse yıkayarak temizleyebilirsiniz. Eğer banyoda dolaplarınız zemine yakın ya da çamaşır makineniz varsa kesinlikle viledayla yıkamalısınız.