gun-temizlikgun-temizlik

Mutfak Temizliği

İster çalışan ister ev hanımı olsun tüm kadınların evde zamanlarının büyük bir kısmını geçirdikleri yerlerden biridir mutfak. Hem içerisindeki eşyaların fazlalığından hem de pişen yemeklerin yağ kalıntılarından dolayı mutfak temizliği de ev temizliğinin başlıca sorunu olmaktadır. Ancak üzülmeyin; pırıl pırıl parlayan yerler ve dolaplar ile hayalinizi kurduğunuz temiz bir mutfak o kadar da uzakta değil. Mutfak temizliğinde dikkat edilecek hususları, ilginizi çekecek ipuçları ve pratik çözüm önerilerimiz var sizlere. Yalova temizlik şirketleri arasından en kaliteli hizmete sahip firmalardan biri olarak; mis gibi bir mutfak temizliği nasıl yapılır, hazırsanız öğrenmeye başlayalım…

Önce ocağı temizleyin. Üzerinde pişen yemeklerden sıçrayan yağlar nedeniyle mutfakta belki de en çok ve en çabuk kirlenen bir yerdir ocak. Bu nedenle günlük olarak mutlaka yağ ve kirlerinden arındırılması gerekmektedir. Ocağınız ankastre ise deterjan izi ve kalıntısı kalmaması için ankastre ürünlere uygun bir temizleyici kullanmanızı hatırlatmak isteriz. Öncelikle ocağın üzerinde bulunan teli kaldırın ve pişirme aparatlarını çıkarın. Dilerseniz elde dilerseniz bulaşık makinesinde güzelce yıkayın. Ocak zemini üzerine ise uygun olan deterjanı sünger yardımıyla sürün ve yağların çözünmesi için bir süre bekleyin. Ocağın üzerini tamamen durulanana kadar temiz bir bez yardımıyla silin ve ardından kurulayın. Aspiratör temizliğine ise filtre mazgallarını çıkarıp yıkayarak başlayabilirsiniz. Ardından uygun bir temizleyici ile aspiratör yüzeyini nazikçe ovalayın ardından durulayın. Yıkadığınız filtre mazgallarını kuruduktan sonra yerine takın. Böylece ocak temizliğiniz bitmiş olacaktır.
Fırın içini temizleyerek devam edin. Ocak temizliğinden sonra sırada fırın içinin temizliği var. İçerisinde yemek pişirilen fırınlar da biriken yağ kalıntıları nedeniyle zorlu lekelere ev sahipliği yapmaktadırlar. Fırın temizliğine içindeki tepsi ve tel ızgaraları çıkararak başlayabilirsiniz. Ardından yarım çay bardağı tuz, yarım su bardağı sirke ve yarım çay bardağı karbonat karışımını yağlı bölgelerin üzerine sürün. Daha etkili sonuçlar almak isterseniz karışıma bir miktar limon suyu da ilave edebilirsiniz. 10 dakika bekleyin ardından bulaşık süngeri yardımıyla nazikçe ovalayın. Ve bir miktar beyaz sirke ilave ettiğiniz su ile fırının içini güzelce durulayın. Kuruyana kadar fırının kapağını açık tutunuz. Fırın içinde köpük kalıntısını engellemek amacıyla deterjan kullanmak yerine sirkeli karbonatlı bu doğal karışımı kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Buzdolabı temizliği ile devam ediyoruz. Ocak ve fırın temizliğinin ardından sırada buzdolabı temizliği var. Öncelikle buzdolabı temizliğine başlamadan önce elektrik bağlantısını kesin ve fişini prizden çıkarın. Ardından buzdolabındaki fazlalıkları atmakla işe başlayın. Örneğin tarihi geçmiş ilaçlar, konserveler, çürümüş yeşillikler vb. sonrasında tüm rafları boşaltın. Fırın temizliğinde olduğu gibi buzdolabı temizliğinde de doğal bir karışım hazırlamakla başlayacağız işe. Bunun için öncelikle yarım kova ılık suyun içine 3 yemek kaşığı karbonat, 4 yemek kaşığı sirke ilave edin ve karıştırın. Temiz bir bezi bu karışımda ıslatarak buzdolabının her köşesini silin. Silme işlemi bitince mikro fiber özelliği ile toz bırakmayan temiz bir bez yardımı ile dolabın her bir köşesini silerek durulayın. Çıkabilen raflarını da bulaşık süngeri kullanarak sıcak su ile yıkayın ve yine sıcak su ile durulayın. Sıcak su, yağların ve kirlerin daha hızlı ve kolay bir şekilde çıkmasını sağlayacaktır. Daha sonra kuruyan rafları takın ve yiyeceklerinizi yerleştirin.
Sırada mutfak dolabı temizliği var. Mutfak dolapları temizliğine geçmeden önce üst dolaplardan başlamanızı tavsiye ediyoruz. Ve ortalığın çok dağılmaması için mutfak dolaplarının bir bölümünün içini boşaltın, temizleyin ve yerleştirin. Sonra diğer bölümü aynı şekilde tekrar edin. Bu şekilde daha planlı ve hızlı bir şekilde mutfak temizliği yapabilirsiniz. İçini tamamen boşalttığınız mutfak dolabını uygun bir temizleyici ile silin. Ardından deterjan kalıntılarından arındırmak için güzelce durulayın. Kokuyu ve ahşabın şişmesini önlemek için iyice kuruladığınızdan emin olduktan sonra eşyaları dolap içine yerleştirin. Mutfak dolaplarının temizlik esnasında dış yüzeylerinin çizilmesini önlemek için yumuşak bir bez ve uygun yapıda temizleyici kullanmanız önerilir.
Mutfak lavabo ve musluklarını parlatarak devam ediyoruz. Mutfağın her zaman temiz görünmesini sağlamak için lavabo üzerinde bulaşık bulunmaması gereklidir. Bu nedenle ne olursa olsun tezgâh üzerinde bulaşık bırakmamaya özen gösterin. Bulaşıkların toparlanmasının ardından mutfak lavabo ve evyesinin temizliğine başlanabilir. Musluğun sıcak su tarafını açın ve bir süre lavabo içini sıcak su ile yıkayın. Ardından çamaşır suyu döküp 5 – 6 dakika bekledikten sonra lavabo ve muslukları tel yardımı güzelce ovun. Ardından bol su ile durulayın.
Mutfakta bulunan küçük ev aletlerinin temizliği de önemlidir. Su ısıtıcısı, kahve makinesi, tost makinesi, mikrodalga, karıştırıcı ve çırpıcı gibi küçük ev aletlerinin de temizliği ihmal edilmemelidir. Mikrodalga içini aynı fırın temizliğinde olduğu gibi sirkeli ve karbonatlı karışım ile silerek temizliğini sağlayabilirsiniz. Su ısıtıcısı, kahve makinesi gibi ürünlerin ise kullanma talimatını okuyarak temizliklerinin talimata uygun bir şekilde yapılmasını sağlayın.
En son olarak da yerleri süpürüp siliyoruz. Mutfak temizliğinde son adım olan yer temizliğine geçmeden önce her şeyi yerli yerine koyduğunuzdan emin olun. Ardından çöpe atılacakları ayırın ve çöpe atın. Elektrikli süpürge ile yerleri dip köşe güzelce süpürün. Ardından yüzeye uygun bir yüzey temizleyici ile yerleri paspaslayıp silin. Yüzey temizleme suyuna dilerseniz bir miktar sirke ilavesi de yapabilirsiniz. Ayrıca yer karolarının aralarındaki derzlerin beyazlaması için karbonat ile ovmanızı da tavsiye ederiz. Mutfak yer döşemesi ahşap ise yarım kova su içine 1 kapak ahşap temizleyici dökün ve öyle silin. Mutfağınızın mis gibi kokmasını ve pırıl pırıl görünmesini sağlayacak olan yüzey silme işlemi ile mutfak temizliğiniz böylece bitmiş olacaktır.
Şimdi sırada hak ettiğiniz yorgunluk kahvesi var. Ellerinize sağlık.